Εκπαιδευτικά

Η Τεχνική Ψαρέματος Του Light Rock Fishing (LRF/HRF)

Η Τεχνική Ψαρέματος Του Light Rock Fishing (LRF/HRF)

Ποιά είναι η τεχνική ψαρέματος του Light Rock Fishing (LRF/HRF)

Πριν από μερικά χρόνια θα έλεγε κανείς ότι για να πιάσεις πολλά από τα ψάρια των θαλασσών μας χρειαζόσουν απαραίτητα δόλωμα. Φυσικά οι Ιάπωνες ήρθαν να καταρρίψουν και αυτό τον μύθο και να φέρουν την τεχνική του Rock Fishing η οποία χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, το LRF [Light Rock Fishing και HRF (Heavy Rock Fishing)]. Στην αρχή πιστεύαμε ότι είναι ένα είδος τεχνικής πιο χαλαρής-διασκεδαστικής και ότι απευθύνεται σε μικρόψαρα, κυρίως πετρόψαρα όπως πέρκες, χάνους, λαπίνες κ.α.

Όσο η τεχνική γινότανε πιο διαδεδομένη τόσες περισσότερες δοκιμές γινότανε στις θάλασσες μας με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για μεγαλύτερα ψάρια τα οποία δεν θα πιστεύαμε ότι θα πιάσουμε ποτέ με αυτού του είδους την τεχνική. Ο λόγος κυρίως για μεγάλους σαργούς, μελανούρια, σαφρίδια, κοκκάλια, μουρμούρες, λαβράκια, λούτσους, αρκετές φορές τσιπούρες και μέχρι ενάμισι-δύο κιλά στείρες, μανάλια, συναγριδούλες κ.α.

Πάμε να πούμε λίγα λόγια για την τεχνική

Στην ουσία η τεχνική αυτή είναι ένα είδος φιλοσοφίας spinning, όπου η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι τα πιο λεπτά εργαλεία και μικρότερα τεχνητά δολώματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο spinning μας έχει ακολουθήσει ψάρι το οποίο δεν είχαμε ως στόχο, όπως ο σαργός κι ένα σωρό άλλα μικρόψαρα πίσω από ένα Minnow.

Έτσι ήρθε η τεχνική ψαρέματος του Light Rock Fishing (LRF/HRF) με μικρότερα δολώματα, πολύ μικρότερες διατομές στο νήμα μας, με ελαφριά εργαλεία και τα επιθυμητά αποτελέσματα!

ΚΑΛΑΜΙΑ

Ξεκινάμε με το καλάμι μας το οποίο πρέπει να έχει μήκος περίπου από 2.10 – 2.30 μέτρα και το lureweight (3-11gr), νήμα PE 0.4-0.8 ενώ για HRF με lureweight (5-18gr) και νήμα PE 0.8 έως 1. (Υπάρχει και το ultra lrf με καλάμια που έχουν lureweight 0.3 – 3gr)!!!

Τα καλάμια πρέπει να είναι κατάλληλα και ειδικά κατασκευασμένα για την τεχνική. Συνήθως έχουν κοντό butt, είναι πολύ ελαφριά με slim blank και φυσικά κατάλληλα κατασκευασμένα για να δουλεύουν ελαφριά τεχνητά.

Να σημειώσουμε ότι δεν μετράει το πόσο lureweight η αλλιώς C.W. έχει ένα καλάμι γιατί με την κατάλληλη πείρα μπορούμε να πετάξουμε ένα βαρύτερο όπως και ένα ελαφρύτερο τεχνητό. Το θέμα μας εδώ είναι το καλάμι να μπορεί να δουλέψει τη σιλικόνη μας, το βιοδιασπώμενο αλλά και τα πολλά σκληρά τεχνητά όπως μικρά minnows, να τους δώσει ζωή και να μεταφέρει στα τεχνητά μας την πληροφορία που επιθυμούμε.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρούς μηχανισμούς από μεγέθη 1000, 1500, 2000 και για Hrf 2500.

Τα φρένα τους συνήθως δεν είναι πολλά, ξεκινάνε από 1 έως 3 κιλά διότι τα όρια θραύσης του εξοπλισμού μας δεν τα ξεπερνάνε αφού όπως είπαμε “παίζουμε” με μικρή διάμετρο νήματος και παράμαλου.

ΝΗΜΑ

Το νήμα μας πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας συνήθως οκτάκλωνο, η πλέξη του οποίου είναι στρογγυλότερη άρα έχουμε μικρότερη τριβή, μεγάλη διάρκεια ζωής του νήματος και αποτέλεσμα καλύτερης βολής. Επίσης οι 8 κλώνοι το κάνουν περισσότερο ανθεκτικό στο γδάρσιμο από κάποιο μεγάλο ψάρι στα βράχια και δεν θα είναι λίγες οι εκπλήξεις που θα συναντήσουμε με την συγκεκριμένη τεχνική. Η όποια συνάντηση με μεγάλο ψάρι με τόσο ψιλό εξοπλισμό θα ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη και θα μας μάθει να είμαστε ψύχραιμοι και υπομονετικοί αφού θα πρέπει να το χειριστούμε ανάλογα.

Ενδεικτικά το νήμα μας για Lrf πρέπει να είναι  PE 0.4 – 0.8  και για Hrf  PE 0.8 –  1

ΠΑΡΑΜΑΛΟ

Το παράμαλό μας πρέπει να είναι “αόρατο” Fluorocarbon και αυτό επίσης καλής ποιότητας διότι συζητάμε για μικρές διατομές, έτσι ώστε να μην μας προδώσει και να μπορεί να ανταπεξέλθει με ένα ψάρι στα δύσκολα. Επίσης πρέπει να είναι ανθεκτικό γιατί όπως το λέει και η τεχνική, εφαρμόζεται σε βραχώδεις βυθούς. (Φυσικά θα βρούμε και αλλού ψάρια, όπως σε αμμώδεις βυθούς, ριχοπατιές και άλλα σημεία αφού καλό είναι να δοκιμάζουμε πάντα νέους τόπους).

Ενδεικτικά το παράμαλο που δουλεύουμε ξεκινάει από 0,18- 0.21mm ενώ στο Ηeavy από 0.21-0.28mm.

ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ

Οι παραμάνες και αυτές πρέπει να είναι καλής ποιότητας διότι τόσο μικρά νούμερα που χρειάζεται να δουλέψουμε είναι πολύ εύκολο να ανοίξουν και πολλές φορές από το “άνοιξε–κλείσε” αδυνατίζουν και σπάνε.

ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Minnows, Pencils, Σιλικόνες και Πλανάκια από τα οποία υπάρχει πληθώρα τόσο σε χρώματα όσο σε σχέδια και βάρος.

Παμε να πουμε δύο λόγια για τα τεχνητά

MINNOWS

Τα γνωστά σε όλους minnows τα σκληρά ψαράκια με γλώσσα τα οποία θα τα βρούμε σε πολλούς χρωματισμούς τόσο σε φυσικούς όσο και σε πιο έντονους με τους οποίους πρέπει να πειραματιστούμε (συνήθως σε πιο ρηχά και καθαρά νερά χρησιμοποιούμε φυσικούς χρωματισμούς ενώ σε πιο βαθιά, πιο θολά νερά ή βράδυ, εντονότερα).

Κατά βάση χρησιμοποιούμε πιο πολύ τα συγκεκριμένα ψαράκια διότι είναι πιο εύκολα στην χρήση τους και μπορούν να δουλέψουν με μια απλή ανάκτηση αλλά και με jerks η twitches, stop and go και άλλους τρόπους ανάκτησης. Υπάρχουν τα βυθιζόμενα (Sinking, Slow Sinking) και αυτά που μόλις σταματήσουμε την ανάκτηση ανεβαίνουν στην επιφάνεια (Floating).

Στα minnows θα μας πάνε τα πάντα, έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις από σαργούς, λαβράκια, λιτσάκια, συναγριδούλες, τσιπούρες και διάφορα μικρά πετρόψαρα όπως στειρούλες, πέρκες, λαπίνες και χάνους.

PENCILS / JERK BAITS

Τα Pencils όπως και τα Minnows είναι εντυπωσιακά τεχνητά πολύ αληθοφανή, τα οποία κινούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μπορούμε να τα ψαρέψουμε σε όλη την υδάτινη στήλη που εμείς επιθυμούμε αφού ελιναι βυθιζόμενα.

Ο τρόπος χρήσης τους είναι χτυπώντας την κορυφή του καλαμιού μας χαμηλά λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με δοκιμές στον ρυθμό ανάκτησης. Αυτό ισχύει για όλα τα τεχνητά, πρέπει να τα μάθουμε και να δούμε αν δουλεύουν σε μέτρια ή γρήγορη ανάκτηση, αν δουλεύουν και με τις δύο τότε πειραματιζόμαστε για να δελεάσουμε το ψάρι.

ΠΛΑΝΑΚΙΑ

Τα (jigs) πλανάκια λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα από μέταλλο έχουν απίστευτα μακρινή βολή. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, χωρίζονται σε εμπροσθοβαρή, οπισθοβαρή και τα ζυγισμένα που κατεβαίνουν οριζόντια, τα μεσοβαρή.

Συνήθως προτιμάμε τα πλανάκια που κατεβαίνουν πιο σιγά στον βυθό άρα το σχήμα τους είναι πιο πλατύ από τους κλασικούς πλάνους του jigging χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα.

Τους δουλεύουμε με jerks ή twitches για να δημιουργήσουμε ένα “παιχνίδισμα” στον πλάνο με λάμψεις και διάφορες κινήσεις νευρικές οι οποίες θα δελεάσουν ό,τι κινείται γύρω τους.

Τέλος, τα πάντα μπορούνε να πάνε επάνω στον πλάνο μας όπως κοκκάλια, σαφρίδια, συναγριδούλες, στειρούλες, ντασκούλες, σκαθάρια κ.α

ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ

Τεράστια η γκάμα από μολυβοκεφαλές σε διάφορα σχέδια και βάρη, όπως και σιλικόνες σε πολλά σχέδια και χρώματα.

Oι σιλικόνες χωρίζονται σε:

Paddle tails: Oι σιλικόνες που έχουν πίσω στην ουρά το λεγόμενο τακούνι, με το οποίο κινείται η ουρά κατά την ανάκτηση.

V-tails: Οι σιλικόνες που είναι διχαλωτές σε σχήμα V, οι οποίες έχουν ακανόνιστη κίνηση κατά την ανάκτηση.

Υπάρχουν οι έτοιμες αρματωμένες με μολυβοκεφαλή αλλά και ξεχωριστές όπως offset αγκίστρια για να τις αρματώσουμε. Κάποια από αυτά τα αγκίστρια έχουν και ένα μικρό μολυβάκι extra βάρος 2-3gr.

Mπορούμε να δοκιμάσουμε άπειρους πειραματισμούς με μικρά και μεγάλα σώματα και να επιλέξουμε την κατάλληλη μολυβοκεφαλή ή αγκίστρι offset.

Τύποι μολυβοκεφαλών υπάρχουν πολλοί, όπως στρογγυλές bull3ts (σφ@ίρας),  fish-head (ψαροκέφαλο) και αναλόγως το ζύγισμα τους κάνουν και την ανάλογη κίνηση στα jerks μας.

Τα ψάρια που θα πάνε στις σιλικόνες μας είναι λαβράκια, λουτσάκια, στειρούλες και οτιδήποτε κινείται γύρω τους.

Τέλος υπάρχουν τα βιοδιασπώμενα μας, τα οποία είναι διάφορα σκουληκάκια και τα λεγόμενα creatures (πλασματάκια) τα οποία ψαρεύουμε πάλι με μολυβοκεφαλές και αγκίστρια offset.

Υπάρχουν σχήματα όπως γόνος, σκουληκάκια,γαριδούλες, καβουράκια, καραβιδάκια και άλλα διάφορα πλασματάκια.

Όμως εδώ η μεγάλη διαφορά είναι ότι πολλά από αυτά έχουν διάφορες γεύσεις, φερομόνες και αμινοξέα, με αποτέλεσμα πολλές επιθέσεις ακόμα και χωρίς ανάκτηση αφού είναι σαν να ψαρεύουμε με νωπό δόλωμα. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις όπως σαρδέλλας, τυριού, οστράκων, γαρίδας, αίματος, σκόρδου, φερομονών και αμινοξέων με τις οποίες μπορούμε να τις εμποτίσουμε για παραπάνω επιτυχίες.

Να σημειώσουμε ότι η τεχνική πραγματοποιείται σχεδόν παντού, στην ακτή, στα βράχια και στα λιμάνια. Οι καιρικές συνθήκες στο lrf ειδικά όταν εξοικειωθούμε δεν μας επηρεάζουν. Μπορούμε να επιλέξουμε τοποθεσία και να έχουμε τον καιρό πλάτη και έτσι θα έχουμε και καλύτερες, πιο μακρινές βολές, επίσης μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την τεχνική όλο τον χρόνο. Η κάθε εποχή έχει και τα δικά της ψάρια.

‘Οπως καταλαβαίνουμε χρειαζόμαστε ένα σωστό συνδυασμό για να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στον εξοπλισμό μας και τα δολώματα για να μας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν χρειάζεται όμως να δώσουμε ένα “σκασμό” χρήματα για ξεκινήσουμε την τεχνική.

Εμείς θα σας προτείνουμε κάποια σετς starter για ξεκίνημα και πιο εξειδικευμένα, η επιλογή είναι δική σας.

Η τεχνική ψαρέματος του Light Rock Fishing και Heavy Rock Fishing (LRF/HRF) είναι μια όμορφη ενασχόληση με το hobby μας και απευθύνεται σε άτομα κυρίως που αγαπάνε-σέβονται την όλη κατάσταση με την φύση και την διαδικασία και όχι με το αποτέλεσμα. Συνήθως έχουμε να κάνουμε με μικρότερα θηράματα και πρέπει να μάθουμε πλέον την έννοια της απελευθέρωσης και τον σεβασμό σε οποιαδήποτε μορφή ζωής γύρω μας. Οπότε δεν πρέπει να λειτουργούμε εις βάρους της φύσης και να απελευθερώνουμε πολλά από τα ψάρια που θα πιάσουμε. ‘Οταν εξοικειωθούμε, θα συναντήσουμε και μεγαλύτερα θηράματα που και αυτά θα πρέπει να τα κρατάμε όταν είναι στο επιτρεπτό μέγεθος (εμείς θα λέγαμε και παραπάνω από αυτό…) και χωρίς υπεραλλιεύσεις.

Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι το άρθρο βασίζεται σε εμπειρίες της ομάδας μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον κανόνα στο ψάρεμα, αφού όλα είναι σχετικά. Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά.

Οι εμπειρίες είναι στη θάλασσα για τον κάθε έναν από εμάς μοναδικές και αξέχαστες… γι’ αυτό βγείτε έξω να το απολαύσετε και να πειραματιστείτε, αλλά και να γεμίσετε με όμορφες εικόνες.

Θα ακολουθήσουν χρήσιμα άρθρα για πολλές τεχνικές ψαρέματος, λεπτομέρειες και tips για κάθε ψάρεμα, όπως στοχευμένες επιλογές τόπων και κατασκευές αρματωσιών…

Μέχρι το επόμενο άρθρο,

σας ευχόμαστε υγεία και καλές θάλασσες!

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις από επώνυμες εταιρείες που συνεργαζόμαστε, όπως Trabucco, Crony, Ryobi, Gunki, Rapture, Linea Effe, Pioneer και Sim Engineering.

Προτάσεις:

1 σετ:
Σετ Ψαρέματος Για Lrf (No1) SIM PIONEER

2 σετ:
Σετ Ψαρέματος Για Lrf (No2) TRABUCCO RAPTURE

3 σετ:

Καλάμι Finesse Game GUNKI

Μηχανισμός Arrow XTC TRABUCCO

4 σετ:

Καλάμι Gundog Light Rock Fishing II CRONY

Μηχανισμός  Slam Slar RYOBI

5 σετ:

Καλάμι Vivid RAPTURE
Μηχανισμός Ψαρέματος X-Sense Fa TRABUCCO

4 thoughts on “Η Τεχνική Ψαρέματος Του Light Rock Fishing (LRF/HRF)

  1. Ο/Η mm λέει:

    Χαίρετε.

    Είναι πολύ σαφής και ουσιαστική η περιγραφή σας στα εκπαιδευτικά άρθρα.
    Επίσης είναι πολύ προσεγμένο το layout και η μορφοποίηση του περιεχομένου που κάνουν την ανάγνωση ακόμα πιο εύκολη.
    Το εκπαιδευτικό blog σας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μοναδικό σημείο αναφοράς στην ελληνική γλώσσα.

    Θα ήθελα να προτείνω ενημερωτικά άρθρα που δεν βρήκα και που χρειάζεται να πλοηγηθώ εδώ κι εκεί για να τα βρω και όχι πάντα με εύληπτο τρόπο:
    – Μεγέθη νήματος και πετονιάς. Υπάρχουν 2 τρόποι μέτρησης? ή ‘ο,τι άλλο
    – Κόμποι. Νήμα με πετονιά, Σε στριφτάρι/παραμάνα κλπ
    – Γενικά ορολογίες για τον εξοπλισμό ή αλλιώς τι σημαίνουν τα διάφορα χαρακτηριστικά του. πχ Για το καλάμι (CW, lureweight κλπ, ). Για τον μηχανισμό (Ρουλεμάν, Ratio κλπ).
    – Τις τεχνικές τις έχετε καλύψει νομίζω Ίσως το Jigging δεν είδα.

    1. Ο/Η Bolkas.gr λέει:

      Καλημέρα σας!
      Ευχαριστούμε πολύ για το feedback!
      Η ομάδα μας με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο, εργάζεται για να μπορέσει να δώσει μια σωστή κατεύθυνση σε νέους και έμπειρους λάτρεις των διαφόρων τεχνικών ψαρέματος.
      Πολλά από τα άρθρα που αναφέρατε θα ανέβουν στο blog μας τον προσεχή χρόνο!
      Ναι όντος λείπει το Shore Jigging και πολλές άλλες τεχνικές από βάρκα όπως tairubber, Inchiku, Tenya, Slow Jigging στις οποίες θα αναφερθούμε σύντομα! Επίσης άλλο ένα μεγάλο άρθρο στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία, είναι η επιλογή τόπων και καιρικών συνθηκών όπως και εποχής για κάθε τεχνική. (H σωστή επιλογή είναι ένα απο τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας στο ψάρεμα).
      Σας ευχαριστούμε και πάλι για τα καλά σας λόγια, θα χαρούμε να μοιραστείτε αυτά τα άρθρα με τους φίλους σας! Καλές θάλασσες και Καλά Χριστούγεννα, η ομάδα του bolkas.gr

  2. Ο/Η mm λέει:

    Επίσης μια ερώτηση.

    Σε ένα τεχνητό ψαράκι BABY MINNOW 5CM / 4GR που έχει μπροστά ένα σταθερό κρίκο μέσα στον οποίο είναι περασμένος ένας μικρός αφαιρούμενος που παίζει, εμείς που βάζουμε την παραμάνα;
    Στον σταθερό κρίκο που είναι πακτωμένος στο τεχνητό ή στον εξωτερικό που αφαιρούμενο κρίκο. Μήπως πρέπει να τον αφαιρέσω αυτόν?

    Ευχαριστώ.

    1. Ο/Η Bolkas.gr λέει:

      Καλησπέρα σας! Μεγάλη συζήτηση πολλών χρόνων η συγκεκριμένη!
      Την παραμάνα αν έχει κινητό κρικάκι (split ring) την τοποθετούμε εκεί, αν δεν έχει την τοποθετούμε επάνω στον ενσωματωμένο του τεχνητού.
      Υπάρχουν τεχνητά που ο κατασκευαστής τους δεν τοποθετεί τον κινούμενο κρίκο (Split ring) και όπως το συγκεκριμένο στο οποίο αναφέρεστε, στο οποίο τοποθετεί split ring.
      Οι απόψεις διίστανται για κάποια τεχνητά τα οποία ίσως έχουν καλύτερη πλεύση όταν τον αφαιρέσουμε και το αντίθετο.
      Προσωπική μας άποψη είναι να το αφήνουμε όπως το κατασκευάσανε είτε έχει είτε δεν έχει. Ποιός άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον κατασκευαστή!

Αφήστε μια απάντηση