Ποια είναι η τεχνική ψαρέματος του Light και Heavy Spinning? Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ? Τι ψάρια θα συναντήσω?
Λίγα λόγια για την τεχνική…
Το Spinning η αλλιώς Lure Fishing είναι η τεχνική ψαρέματος με τεχνητό δόλωμα.
Στο Spinning χρησιμοποιούνται τεχνητά δολώματα τα οποία φέρνουμε προς το μέρος μας με ένα είδος συρτής, κίνησης δηλαδή.
Ο τρόπος ακούγεται απλός αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την επιτυχία.
Η τεχνική πραγματοποιείται κυρίως από την ακτή αλλά και από το σκάφος με πολύ καλά αποτελέσματα.
Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες που βασίζονται στο Spinning όπως το Lrf, Hrf, Micro Jigging, Texas Rig, Carolina, και άλλα τα οποία θα τα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα.
Τα ψάρια που θα συναντήσουμε στο Spinning και Heavy Spinning είναι το λαβράκι, το γοφάρι, η παλαμίδα, η ντάσκα, ο λούτσος, η λίτσα τα μελανούρια και οι ζαργάνες, φυσικά αν πάμε σε λίγο πιο βαρύ εξοπλισμό για (Heavy Spinning) μπορούμε να συναντήσουμε μανάλια, και συναγρίδες και άλλα μεγαλύτερα και δυνατότερα ψάρια, άρα μιλάμε κατά κύριο λόγο για αρπακτικά ψάρια με τεράστιες δυνάμεις.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μαγεία του Spinning, με το οποίο αν κολλήσεις δύσκολα ξεκολλάς αφού κάθε επίθεση από ψάρι είναι μοναδική γιατί γίνεται με βίαιο τρόπο και κάποιες φορές χωρίς προειδοποίηση κάτι το οποίο ανεβάζει την αδρεναλίνη μας στα ύψη. Κάποιες φορές θα τα παρακολουθούμε με αγωνία και την αδρεναλίνη στα ύψη να ακολουθούνε το τεχνητό μας περιμένοντας την αιφνίδια επίθεση. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο όσες συλλήψεις και να κάνει ένας Spinner δεν θα χορτάσει ποτέ. Τέλος πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση και παρατηρητικός, να αλλάζεις τεχνητά και να δοκιμάζεις συνέχεια τεχνικές κίνησης και ανάκτησης για να δελεάσεις το ψάρι και να ξεκλειδώσεις ένα μέρος, σαν ένα είδος video game ένα είδος παιχνιδιού.
Η μαγεία όμως δεν σταματάει εδώ. Η διαφορά με τα υπόλοιπα ψαρέματα είναι ότι στο Spinning είμαστε πάντα σε εγρήγορση πάντα σε κίνηση. Θα ξεκινήσουμε βλέποντας σημάδια όπως κάποια μικρόψαρα τα οποία πάνε κοπαδιαστά και από πίσω τους μπορεί να καρτερεύουν λαβράκια. Σε κάβους δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε επιθέσεις από λούτσους η ακόμα και στις πλάκες που ξενερίζουν να βλέπουμε τις ουρές τους άλλα και γλάρους μαζεμένους σε σημεία που μας δίνουν το στίγμα ότι γίνονται επιθέσεις.
Άρα ο παράγοντας παρατηρητικότητα είναι πολύ βασικός για την επιτυχία μας. Δεν θα σταθούμε όμως μόνο εκεί διότι το καλύτερο για εμάς στην τεχνική είναι το περπάτημα το οποίο κάνουμε μεθοδικά σε παραλίες. Εκτός αν είμαστε σε κάποιον κάβο και περιμένουμε περαστικά ψάρια, αλλά και εκεί η άποψή μας είναι να αλλάζουμε τοποθεσία και όχι να τα περιμένουμε, εκτός αν ξέρουμε τον τόπο και πάμε στοχευμένα γνωρίζοντας ότι θα περάσουν.
Ένα ψάρι που κυνηγάει και είναι πεινασμένο αν δεν το πάρουμε με το πολύ 5-6 βολές και με διαφορετικά δολώματα δύσκολα θα το δελεάσουμε άρα δεν πρέπει να αναστατώνουμε το μέρος και να κάνουμε τσάμπα φασαρία. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιο διάλειμμα ή να επιστρέψουμε αργότερα.
Ο εξοπλισμός που θα χρειαστούμε:
Το καλάμι που θα επιλέξουμε για το Spinning θα πρέπει να είναι extra fast, να έχει μήκος από 2.40 έως 2.70 και Casting Weight 7 έως -35 γραμμάρια.
Για το Heavy Spinning θα χρειαστούμε ένα καλάμι extra fast με Casting Weight 20-60 γραμμάρια και μήκος από 2.70 έως 3.10 μέτρα, διότι το Heavy προορίζεται για βαθύτερα νερά σε λιμάνια ή κάβους και βαρύτερα τεχνητά δολώματα.
INFO
Tα καλής ποιότητας καλάμια από carbon θα μας προσφέρουν:
1) Δύναμη και σιγουριά να αντιμετωπίσουμε ένα δυνατό θήραμα.
2) Παραβολικότητα που σε συνάρτηση με τον μηχανισμό και το νήμα μας θα καταφέρουμε μακρινές βολές,
3) Ελαφρύ βάρος στο σύνολο του σετ μας κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία στο Spinning για να μπορούμε να ψαρεύουμε αρκετές ώρες ξεκούραστα.
Τα καλάμια με Action extra fast μας δίνουν καλύτερη κίνηση στο τεχνητό μας και διαχειρίζονται πιο καλά τις σιλικόνες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε και σε ένα καλάμι fast με τα ίδια αποτελέσματα.
Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα μηχανισμούς σταθερού τυμπάνου (κάθετους), αυτοί που έχουν αποδειχτεί ιδανικοί για το Spinning είναι οι 3000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε 3500 και 4000.
Στο Heavy Spinning θα χρειαστούμε έναν μηχανισμό που να ξεκινάει από 3500 έως 4500 αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που θα ανεβαίνουμε μέχρι και 6000 αν μας το επιτρέπει το βάρος τους διότι θα χρειαστούμε παραπάνω μέτρα αλλά και δύναμη.
INFO
Προτιμάμε μηχανισμούς με μπροστινά φρένα και κατά προτίμηση carbon τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια μάχη με ένα μεγάλο δυνατό ψάρι. Εκεί χρειαζόμαστε φρένα από 5-7 κιλά στο Spinning και 6-9 στο Heavy Spinning.
Επίσης για το Heavy Spinning θα μας βοηθήσει πολύ αν η λαβή της μανιβέλας μας να είναι μεγάλη, στρογγυλή ή μακρόστενη για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στην μάχη.
Καλό θα είναι να γνωρίζουμε αν ο μηχανισμός μας είναι κατασκευασμένος για να διαχειρίζεται νήμα όπως και το καλάμι μας.
Η διάμετρος του νήματος μας για το Spinning πρέπει να είναι από PE# 0.8-1.2 και για το Heavy Spinning 1.2-2.0. Προσωπικά δουλεύω οκτάκλωνης πλέξης το οποίο είναι πιο κοντά στο στρογγυλό έτσι ώστε να μειώνεται η τριβή στην βολή με αποτέλεσμα να είναι πιο μακρινή αλλά και να μην “ανάβει” το νήμα και οι οδηγοί του καλαμιού μας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θα επιλέξουμε το χρώμα που μας αρέσει αφού τον σημαντικότερο ρόλο θα τον παίξει το αόρατο fluorocarbon παράμαλλο μας.
Το παράμαλλο μας πρέπει να είναι αόρατο fluorocarbon μήκους 40-80cm και αναλόγως την πείρα που έχουμε και τον βυθό που θα ψαρέψουμε θα χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη διάμετρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο ψιλό σε διάμετρο είναι τόσο το καλύτερο, αφού δεν θα είναι ευδιάκριτο από το ψάρι που θέλουμε να δελεάσουμε.
Ενδεικτικά για το Spinning δουλεύουμε διάμετρο από 0.28 – 0.31 και για το Heavy 0.31 έως 0.40 και φυσικά σε συνάρτηση με το νήμα που θα βάλουμε, συνήθως βάζουμε λίγο μεγαλύτερης αντοχής-θραύσης σε κιλά στο νήμα ώστε αν γίνει κάποιο κόψιμο να γίνει στο παράμαλλο κάτι το οποίο δεν ισχύει στην τεχνική του Shore Jigging που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Παράδειγμα αν χρησιμοποιήσουμε νήμα 0,17mm το παράμαλλο μας θα πρέπει να είναι κοντά στα 0,30mm διότι το νήμα είναι πιο ανθεκτικό παρόλο που έχει μικρότερη διάμετρο.
Τεράστιο κεφάλαιο αφού υπάρχουν τόσα πολλά είδη στην αγορά με διαφορετικές πλεύσεις και τρόπους ανάκτησης.
Πάμε να τα δούμε περιληπτικά…
Τα τεχνητά δολώματα ορίζονται σε τρεις τύπους: Softbaits (Σιλικόνες), Hardbaits (Σκληρά δολώματα) και Jigs (Μεταλλικά).
Τα Softbaits (Σιλικόνες) είναι με μολυβοκεφαλή και μπορούμε να τις ψαρέψουμε σε όλη την υδάτινη στήλη αλλά λίγο πιο δύσκολα αν δεν έχουμε εμπειρία σε πιο ρηχά νερά λόγω του ότι είναι βυθιζόμενες.
Τα σκληρά δολώματα χωρίζονται σε Minnow, Popper, Surface, Pencils, Deep Diver Minnows και τέλος Crank baits η αλλιώς Vibration Lures.
Tα μεταλλικά είναι τα λεγόμενα πλανάκια με μπρος η πίσω βάρος και τα κουταλάκια.
Πάμε να δούμε περιληπτικά την πιο διαδεδομένη κατηγορία που είναι τα σκληρά Hardbaits δολώματα.
Tα Minnows διαθέτουν γλώσσα κάτι το οποίο επηρεάζει το βάθος της πλεύσης τους, ανάλογα με το μήκος του τεχνητού μεγαλώνει και η γλώσσα. Είναι από τα βασικότερα τεχνητά και πιο αποδοτικά γι’ αυτό δεν λείπουν από καμία κασετίνα Spinner.
H κίνηση τους δίνει την αίσθηση ενός πληγωμένου ψαριού. Με μια απλή ανάκτηση του καλαμιού μας, στην οποία βέβαια μπορούμε να πειραματιστούμε με γρήγορη ή αργή ανάκτηση, με παύσεις αλλά και με χτυπήματα του καλαμιού μας.
Το βάθος πλεύσης τους ξεκινάει από μερικά εκατοστά και πάει μέχρι δύο μέτρα και κάποια με μεγάλη γλώσσα ακόμα πιο βαθιά, συνήθως αναγράφεται στην συσκευασία του τεχνητού.
Τα Deep Diver Minnows λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο απλώς έχουν πολύ μεγάλη γλώσσα και έτσι μπορούν να πιάσουν ακόμα και τον πάτο της θάλασσας.
Κάποια από τα Minnows και Deep Diver Minnows είναι Foating (Επιπλέοντα) και κάποια Sinking (Βυθιζόμενα) και Slow Sinking (Αργά Βυθιζόμενα)
Θα τα βρούμε σε φυσικούς και μη σχεδιασμούς και χρωμάτα.
Τα Poppers είναι τεχνητά δολώματα πολύ αποτελεσματικά και κινούνται στην επιφάνεια της θάλασσας. Το κεφάλι τους είναι σαν κομμένο η αλλιώς κοφτό με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα παφλασμό και να θυμίζει ένα ψάρι το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει.
Τα Surface για εμάς αποτελούν τα πιο ιδιαίτερα τεχνητά επιφανείας χωρίς γλώσσα, τα οποία αναπαριστούν ένα ψάρι πληγωμένο πού προσπαθεί να ξεφύγει με κινήσεις ζιγκ ζαγκ και πολλές άλλες ακανόνιστες, στις οποίες εμείς παίζουμε καθοριστικό ρόλο για να τους δώσουμε κίνηση – ζωή.
Συνήθως τα δουλεύουμε με τίναγμα του καλαμιού με την κορυφή κάθετα στο νερό και χτυπηματάκια, την λεγόμενη κίνηση Walk The Dog (WTD). Τέλος, για εμάς αυτά τα τεχνητά εκτός από αποδοτικά είναι μοναδικά διότι έχουμε οπτική επαφή με το τεχνητό και θα ζήσουμε αξέχαστες στιγμές την ώρα εκείνη που το θήραμα θα κάνει την βίαιη επίθεση στο τεχνητό μας.
Τα Pencils είναι εντυπωσιακά τεχνητά τα οποία κινούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μπορούμε να ψαρέψουμε σε όλη την υδάτινη στήλη που εμείς επιθυμούμε χτυπώντας την κορυφή του καλαμιού μας χαμηλά λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα τεχνητά αυτά είναι τύπου Sinking (Βυθιζόμενα).
Εδώ το σχήμα τους είναι πιο χαρακτηριστικό από τα υπόλοιπα. Συνήθως θα δούμε να έχουν ένα πτερύγιο πάνω ή κάτω, είναι πάντα βυθιζόμενα και χωρίς γλώσσα. Ο τρόπος που κολυμπάνε είναι υπό γωνιά διότι η σύνδεση μας γίνεται συνήθως στην ράχη τους και μπορούμε να το δουλέψουμε σε όλα τα βάθη. Κατά την βύθιση τους αλλά και στην ανάκτηση τους κάνουν ένα επαναληπτικό γρήγορο τρέμουλο που δημιουργεί έντονες δονήσεις και αναλαμπές, έτσι διεγείρει τα θηράματα. Επίσης μας επιτρέπουν λόγω σχεδιασμού και υλικών μακρινές βολές.
ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Στο Spinning και γενικώς στις πιο πολλές τεχνικές ψαρέματος χρειαζόμαστε λίγο κυματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε ψάρια και στην λαδιά, στις μπουνάτσες.
Μπορούμε να ψαρέψουμε σε παραλίες και παραπόταμους με στόχο το βασιλιά του spinning το λαβράκι, λίτσες και γοφάρια, ενώ στους κάβους θα συναντήσουμε να καρτερεύουν οι λούτσοι, οι ντάσκες, τα μανάλια και η βασίλισσα της θάλασσας η συναγρίδα.
Προσπαθούμε να βρούμε σημεία και να σκεφτούμε όπως θα σκεφτότανε ένα μικρόψαρο το οποίο πάει να κρυφτεί κάποιες φoρές αρκετά έξω, ίσως και κάτω από τα πόδια μας σε ένα “μπαλκόνι” αλλά και σε απότομες κατρακύλες τις λεγόμενες αποχιές από τα βαθιά στα ρηχά δηλαδή, όπου εκεί συνήθως κυνηγάνε τα πιο πολλά ψάρια όπως μελανούρια, συναγρίδες, μανάλια, λούτσοι, λαβράκια, λίτσες και γοφάρια.