Εκπαιδευτικά

Η Τεχνική Ψαρέματος Του Eging!

Η Τεχνική Ψαρέματος Του Eging!

Τα τελευταία χρόνια μια τεχνική που αποκτάει όλο και περισσότερο κοινό είναι το ψάρεμα καλαμαριών και σουπιών από την ακτή, η τεχνική του Eging.

Όπως οι περισσότερες τεχνικές, έτσι και το Eging ξεκίνησε από την Ιαπωνία και πολύ σύντομα εξαπλώθηκε παντού, με την κατασκευή Egi καλαμαριέρων και καλαμιών.

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε για να την εξασκήσουμε σωστά και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΚΑΛΑΜΙ

Την τεχνική οι περισσότεροι την ξεκινήσαμε και κάποιοι ακόμα την εξασκούμε με ένα μαλακό καλάμι για light spinning. Σήμερα πλέον έχουν κατασκευαστεί ειδικά καλάμια για eging τα οποία εκτός από μαλακά, είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για να μπορούν να δουλεύουν ένα εύρος καλαμαριέρων σωστά. Ένα καλάμι για eging θα μας βοηθήσει σε μια καλύτερη βολή, θα απορροφήσει τα “κεφάλια” (απότομα τραβήγματα) που θα μας κάνει ένα αξιόλογο καλαμαρί, χωρίς να σκιστούν τα πλοκάμια του και να ξεαγκιστρωθεί. Τέλος θα μας βοηθήσει να έχουμε την αίσθηση της καλαμαριέρας, έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται μέσα στον βυθό.

Είναι κατάλληλα κατασκευασμένα και ενισχυμένα για μέγιστη παραβολικότητα, έτσι ώστε να λυγίζουν προοδευτικά, αλλά σχεδιασμένα και για να επιτυγχάνουμε μακρινές βολές με τις καλαμαριέρες μας.

Τα πιο πολλά από αυτά τα καλάμια αναγράφουν επάνω το μέγεθος των καλαμαριέρων που μπορούν να δουλέψουν και όχι όπως τα συνηθισμένα καλάμια για spinning που αναγράφουνε το βάρος σε γραμμάρια. Τέλος τα συγκεκριμένα καλάμια έχουν κοντό Butt (το πίσω ακρίανο κομμάτι) για καλύτερο έλεγχο αλλά και ξεκούραστο ψάρεμα.

Συνήθως τα καλάμια για eging έχουν περισσότερους οδηγούς από τα συνηθισμένα για πιο ομαλή κίνηση του νήματος. Βοηθάνε στο να δημιουργείται μια τέλεια καμπύλη, γι’ αυτό και λυγίζουν πολύ περισσότερο από ένα απλό καλάμι spinning. Tέλος μπορούν να δουλέψουν εξαιρετικά πολύ ψιλές διαμέτρους νήματος με αποτέλεσμα καλύτερη παρουσίαση μέσα στη θάλασσα, άμεση επαφή με την καλαμαριέρα, πιο μακρινές βολές και λιγότερο θόρυβο.

Τα καλάμια ξεκινάνε σε μέγεθος από 2.30 έως 2.70 μέτρα. Ένα καλάμι στα 2.40 θα μας δώσει καλύτερο έλεγχο και περισσότερη επαφή με την καλαμαριέρα μας, όμως δεν θα μας βοηθήσει στο να πραγματοποιήσουμε πιο μακρινή βολή όπως θα μας βοηθούσε ένα στα 2.70. Η λύση είναι κάπου ενδιάμεσα. Ενδεικτικά τα πιο κλασικά μήκη που χρησιμοποιούνται είναι περίπου στα  2.40 και 2.70m.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ο μηχανισμός πρέπει να είναι ελαφρύς της τάξης μεγέθους από 1500-2500.

Αν ψαρεύουμε από ακτή, μας είναι αρκετός ένας μηχανισμός 1500-2000, αν όμως ψαρεύουμε από βράχια ή λιμάνια θα χρειαστούμε λίγο μεγαλύτερο. Δεν τίθεται θέμα να μας πάρει πολλά μέτρα το καλαμάρι, όμως αν προσθέσουμε την απόσταση βολής με ένα μεγάλο βάθος βυθού, θα είναι καλό να έχουμε νήμα στην μπομπίνα μας. Ο πιο συνηθισμένος είναι 2000, αλλά από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο τα γραμμάρια για πιο ξεκούραστο ψάρεμα.

NHMA

Η επιλογή νήματος και όχι πετονιάς είναι μονόδρομος. Διότι το νήμα έχει μεγαλύτερη αντοχή σε τόσο μικρές διατομές, άμεση επαφή και κάρφωμα και φυσικά μεγαλύτερη απόσταση βολής.

Η διατομές του νήματος συνήθως είναι από PE 0.4 έως 0.8 (πολλά καλάμια αναγράφουν την διάμετρο νήματος που μπορούν να διαχειριστούν, όποτε θα επιλέξετε ανάλογα).

Aυτές οι διάμετροι θα μας βοηθήσουν να έχουμε άμεση επαφή με την καλαμαριέρα, να καταλαβαίνουμε πού ακριβώς βρίσκεται σέρνοντάς την, αλλά θα μας βοηθήσουν και στο να μην παρασέρνουν την καλαμαριέρα μας τα ρεύματα. Συνήθως επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα νήματα για να είναι πιο ορατά, διότι συνήθως η τεχνική πραγματοποιείται στο σκοτείνιασμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, όποτε θα μπορούμε να ελέγχουμε το που βρίσκεται η καλαμαριέρα μας.

ΠΑΡΑΜΑΛΛΟ

Το παράμαλλο μας πρέπει και αυτό να είναι πολύ ποιοτικό fluorocarbon (αόρατο) για σωστή παρουσίαση της καλαμαριέρας μας, ώστε να μην είναι κοντά στο νήμα μας το οποίο είναι ορατό.

Η διάμετρος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από 0.20 έως 0.28. Προσωπικά θεωρώ ότι από 0.26-0.28 είναι η καλύτερη διατομή, γιατί στους βυθούς που τα αναζητούμε συνήθως υπάρχουν φύκια με αποτέλεσμα να έχουμε μικρομπλεξίματα, οπότε χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη αντοχή για να τραβήξουμε και να ξεμπλέξουμε την καλαμαριέρα μας χωρίς να την χάσουμε. Η ένωση παράμαλλου με νήμα γίνεται με κόμπο, χωρίς στριφτάρι και το μήκος του όσο περισσότερο μας επιτρέπει το ύψος μας και το μήκος του καλαμιού, έτσι ώστε να μην περνάει μέσα από τους οδηγούς ο κόμπος και να προστατεύεται ώστε να μην φθείρεται (συνήθως 60 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο είναι αρκετά καλό). Υπάρχουν φυσικά πολλοί κόμποι που μπορείτε να αναζητήσετε, ενδεικτικά μπορείτε να ψάξετε για κόμπους όπως ο tony pena και albrightt.

ΠΑΡΑΜΑΝΑ

Η γρήγορη σύνδεση της καλαμαριέρας επάνω στο παράμαλλο γίνεται με την παραμάνα.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές παραμάνες γρήγορης αλλαγής. Εκεί θα επιλέξουμε μια παραμάνα μικρή σε μέγεθος και κατασκευασμένη για την τεχνική του eging. H κατασκευή τους είναι η κατάλληλη ώστε να μην επηρεάζεται η κίνηση της καλαμαριέρας και να είναι ανθεκτική.

Και εδώ θα χρειαστούμε μια ποιοτική παραμάνα, ώστε να έχει τη δύναμη να αντέξει αλλά και να μην αδυνατίζει στο “άνοιξε-κλείσε” με αποτέλεσμα να σπάει.

Για να δείτε παραμάνες πατήστε εδώ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ

Η τεχνική έχει γίνει τόσο γνωστή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν καλαμαριέρες παντός είδους και με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οι καλαμαριέρες για eging έχουν το σχήμα γαρίδας και τελευταία παράγονται για eging και τα λεγόμενα γουρουνάκια. Κάποιες έχουν το μολύβι εσωτερικά, αλλά οι περισσότερες εξωτερικά.

Ένα από τα βασικότερα κομμάτια σε μια καλαμαριέρα είναι ο ρυθμός βύθισης.

Δηλαδή πόσα δευτερόλεπτα θα κάνει για να κατέβει στον πάτο. Έτσι μπορούμε να σκανάρουμε το βάθος που επιθυμούμε, να τα ψάξουμε, αλλά και να παραμένουμε λίγο επάνω από τον βυθό που συνήθως εκεί τρώνε περισσότερο.

Οι κατασκευαστές αναγράφουν το ρυθμό βύθισης σε μια καλαμαριέρα. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε μια καλαμαριέρα που θέλουμε να βυθίζεται γρήγορα σε περίπτωση που δεν θέλουμε να μας την παίρνουν τα ρεύματα, αλλά και μια πιο αργή έτσι ώστε όταν αιωρείται και κατεβαίνει προς το βυθό να έχει περισσότερο χρόνο για να γίνει αντιληπτή από τα καλαμάρια ή και να την χρησιμοποιούμε σε πιο ρηχά νερά.

Για να δείτε καλαμαριέρες πατήστε εδώ

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τις καλαμαριέρες.

Χρωματισμοί

θα βρούμε τους πιο απίστευτους πέρα από κάθε φαντασία χρωματισμούς, έντονους και μη αλλά και πολλούς φυσικούς που προσομοιάζουν με αληθινά ψάρια.

Κάποιες άλλες διαθέτουν διάφορα στρας για να αντανακλούν ή να έχουν ακόμη και παράσιτα ή πληγή επάνω τους! Κάποιες έχουν φωτεινά glow μάτια ή στο πίσω μέρος στη βάση των αγκυλίων φώσφορο μπλε ή πράσινο για να έλκουν και να πέφτουν κατευθείαν επάνω τους τα καλαμάρια.

Όλες οι καλαμαριέρες θα δουλέψουν σε ανάλογες συνθήκες και μέρη. Δεν υπάρχει καλή και κακή καλαμαριέρα, χρειάζονται δοκιμές και επιμονή. Σε εμάς ενδεικτικά δουλεύουν καλύτερα καλαμαριέρες με μπλε, πορτοκάλι και λευκό χρώμα, αλλά υπάρχουν τόσο πολλοί συνδυασμοί που θα σας εκπλήξουν. Όπως λέει και ένα ρητό τα τεχνητά δολώματα πρώτα κερδίζουν τον ψαρά και μετά τα καλαμάρια και τα ψάρια.

Glow και UV

Πολλές καλαμαριέρες διαθέτουν φώσφορο κόκκινο, μπλε και το κλασικό χρώμα πράσινο.

Με αυτό γίνονται περισσότερο ελκυστικές σε ανάλογες συνθήκες έτσι ώστε να είναι περισσότερο ορατές στα καλαμάρια. Κάποιες τις χρησιμοποιούμε στο νύχτωμα, κάποιες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάποιες πιο βαθιά, κάποιες σε θολά ή καθαρά νερά και άλλες το ξημέρωμα.

Βάρος

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Τις περισσότερες φορές η βύθιση είναι πιο αργή στις ελαφρύτερες καλαμαριέρες όποτε επιλέγουμε με βάση πάντα το cw του καλαμιού μας. Από εκεί και πέρα αν έχει μεγάλο εύρος επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς. Μια πιο βαριά καλαμαριέρα θα μας δώσει μεγαλύτερη απόσταση βολής με αποτέλεσμα μια πιο μεγάλη ψαρεύτρα για την αναζήτηση μας. Μια μικρότερη ίσως δελεάσει ένα πιο πονηρό καλαμάρι. Αυτά είναι κάποια στοιχεία που θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Είπαμε στο ψάρεμα τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα είναι πιθανά και δεν υπάρχουν κανόνες.

Μέγεθος καλαμαριέρας

Υπάρχουν πολλά μεγέθη καλαμαριέρας με πιο συνηθισμένα τα νούμερα 2.0, 2.5, 3.0, 3.5 αλλά και 1.6, 1.8, 2.2, 2.6 όπως και σε κάποιες Ιαπωνικές s, ss, sss, m, κτλ. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο, τόσο μεγαλύτερη σε μήκος είναι η καλαμαριέρα μας.

Τέλος υπάρχουν:

Καλαμαριέρες με ειδικό πανί το οποίο προσομοιάζει τα λέπια, ώστε η υφή της να είναι πιο αληθοφανής. Με αποτέλεσμα να μη την αφήνουν τα καλαμάρια εύκολα, για να μας δώσουν το χρόνο να πραγματοποιήσουμε το κάρφωμα μας.

Καλαμαριέρες με παραγωγή κροταλίσματος (ήχου) ώστε να τα προσελκύουν περισσότερο και από μεγάλη απόσταση.

Καλαμαριέρες με ειδικό φτερό που δημιουργούν παφλασμούς για να προσελκύσουν από μακριά.

Καλαμαριέρες οι οποίες σε κάποια σημεία έχουν πράσινο glow και σε άλλα κόκκινο κτλ.

Καλαμαριέρα με φτερά σιλικόνης ή κανονικά τα οποία μοιάζουν με αληθινών ψαριών κατά την κίνηση τους και άλλα πολλά, αφού οι κατασκευαστές είναι σε συνεχή αναζήτηση για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Να αναφέρουμε εδώ και κάποια τιπς τα οποία μας έχουν δουλέψει αρκετές φορές στα τόσα χρόνια δοκιμών.

 

1 Tip

Στην αγορά κυκλοφορούν ενισχυτικά ειδικά κατασκευασμένα για την τεχνική του eging.

Με τη χρήση του booster πάμε το ψάρεμα μας σε άλλο επίπεδο, αφού είναι κατάλληλο για καλαμαριέρες. Με τον εμποτισμό στην ουσία δίνουμε γεύση στην καλαμαριέρα μας αλλά μαλαγρώνουμε και το σημείο στο οποίο ψαρεύουμε. Έτσι προσελκύουμε τα αρπακτικά κεφαλόποδα της περιοχής, αφού το εντοπίζουν με τους γευστικούς τους κάλυκες (επίσης δεν την αφήνουν εύκολα).

Τα ενισχυτικά αυτά υπάρχουν με γεύσεις και διάφορες φερομόνες και αμινοξέα σε μορφή σπρέι, αλοιφών και lipstick.

Για να  δείτε ενισχυτικά πατήστε εδώ

2 Tip

Βυθιζόμενη σπίθα η οποία παράγει αναλαμπή με καταπληκτικά αποτελέσματα. Αυτή η σπίθα είναι ειδικά σχεδιασμένη για καλαμαριέρες. Το μέγεθος της είναι μικρό με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει την πλεύση της καλαμαριέρας. Ανάβει αυτόματα μέσα στο νερό και σβήνει όταν βγει.

Η σπίθες είναι από 2 -3 γραμμάρια, όποτε αλλάζουν λίγο τον ρυθμό βύθισης της καλαμαριέρας όμως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές!

Μας βοηθάνε να βλέπουμε την καλαμαριέρα μας που κινείται αλλά και την επίθεση από καλαμάρια, αφού γίνεται ορατή από πολύ μακριά! Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Για να  δείτε την σπίθα πατήστε εδώ

3 tip

Πραγματοποιούμε την ανάκτηση μας μέχρι να έρθει η καμαριέρα στα πόδια μας.

Πολλές φορές θα δείτε ότι θα πραγματοποιήσουν επίθεση μπροστά σας διότι καταλαβαίνουν ότι θα χάσουν το θήραμα τους. Οπότε πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη πιο αργή ανάκτηση όταν φτάνει σε εμάς και όχι να βιαστούμε να την βγάλουμε για να πραγματοποιήσουμε βολή, διότι μπορεί να το έχουμε φέρει κάτω από τα πόδια μας. Εάν αισθανθούμε ότι την άφησε στη διαδρομή ή ακόμη και μπροστά μας, περιμένουμε και δημιουργούμε κίνηση πολύ χαλαρή. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα μας ξαναπάει!

4 Tip

Tο έντονο φώσφορο δεν είναι πάντα καλό, μην φωτίζετε πολλή ώρα τις καλαμαριέρες σας. Πολλές φορές θα διαπιστώσετε πως όταν τη “φορτίσετε” και ανάβει έντονα, δεν θα πάρετε καλαμάρι μέχρι την τρίτη-τέταρτη βολή, όταν δηλαδή θα ανάβει πολύ λιγότερο. Γιατί δεν φαίνεται τόσο φυσικό στο καλαμάρι ένα έντονο χρώμα, με αρνητικό αποτέλεσμα αντί για θετικό. Άρα περνάμε πολύ γρήγορα με τον φακό μας την καλαμαριέρα.
Υ.Γ. Η σπίθα επειδή δημιουργεί αναλαμπή και όχι σταθερό φως, γι’ αυτό είναι και αποδοτική. Τραβάει το περίεργο καλαμάρι και δεν ανάβει σαν μια λάμπα όπως τον φώσφορο.

5 Tip

Πάντα έχουμε ρυθμίσει τα φρένα μας και όταν έχουμε το καλαμάρι επάνω δεν το αφήνουμε δευτερόλεπτο χωρίς να μαζεύουμε, δηλαδή να πάρει μπόσικα, με αποτέλεσμα να απαγκιστρωθεί. Άρα χρειάζεται σταθερό, αργό μάζεμα. Την δουλειά θα την κάνει το καλάμι μας με την παραβολικότητα του, γι’ αυτό και να αναφέρουμε ότι χρειαζόμαστε ένα ειδικά κατασκευασμένο καλάμι για eging. Aν καταφέρουμε να το ανεβάσουμε επάνω στην επιφάνεια τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα αφού το καλαμάρι θα βγάλει το νερό που απορροφάει με αποτέλεσμα τη λιγότερη αντίσταση.

Καλό θα είναι πάντα να είμαστε εξοπλισμένοι με απόχη γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που πραγματικά θα τη χρειαστούμε. Την απόχη την χρησιμοποιούμε για να αποχιάσουμε το καλαμάρι απο πίσω του ποτέ από μπροστά.

6 Tip

Συνήθως τα καλαμάρια τρώνε στον πάτο με κάποιες εξαιρέσεις που ανεβαίνουν επάνω. Δυο τρία απότομα χτυπήματα της μύτης του καλαμιού μας προς τα επάνω και μετά παύση, είναι αρκετά για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του καλαμαριού.

Δεν χρειάζεται να την ανακτούμε σταθερά, εκτός αν το μέρος που ψαρεύουμε έχει μπλεξίματα. Εκεί θα χρειαστεί να την δουλέψουμε μεσόνερα με χτυπηματάκια και με όσο πιο αργή κίνηση γίνεται σε κάθε περίπτωση.

7 Tip

Φακός UV ειδικά σχεδιασμένος για να ενεργοποιεί το φώσφορο των τεχνητών δολωμάτων μας

  • Τα καλαμάρια ειδικά την διάρκεια της νύχτας, έλκονται από τις φωσφορίζουσες καλαμαριέρες.
  • Ιδικά σε μεγάλα βάθη που δεν διεισδύει το φως είναι σχεδόν σίγουρο ότι χρειάζεται η καλαμαριέρα μας να φωσφορίζει.
  • Όταν φωτίσουμε την καλαμαριέρα από φωσφορίζων υλικό, με ένα φακό uv θα εκπέμψει ακτινοβολία στο φάσμα του υπεριώδους uv.
  • Αυτό το φάσμα είναι ιδιαίτερα ορατό στα καλαμάρια.
  • Άρα χρειαζόμαστε ένα φακό με UV και όχι ένα απλό φως δεν θα εκπέμψει το ίδιο. Με ότι φωτίσουμε την καλαμαριέρα, αυτό το ίδιο μήκος κύματος θα εκπέμψει.

Για να δείτε φακό uv πατήστε εδώ

8 Tip

Με τη γρήγορη θανάτωση του καλαμαριού αποφεύγουμε το στρεσάρισμα του, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξινών και έτσι το καλαμάρι μας είναι γευστικό και μαλακό. Έτσι επιβάλλεται η γρήγορη θανάτωση του. Αλλά και βασικός κανόνας είναι η ψαρευτική συνείδηση. Γενικώς πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε κάθε είδος ζωής. Άρα εκτός από το να μην υπεραλιεύουμε, πρέπει να σεβαστούμε και το θήραμα το οποίο θα κρατήσουμε.  Έτσι μας επιτρέπει να το θανατώσουμε άμεσα χωρίς να βασανίζεται στα βράχια, σε ψυγεία κ.α.

Για να δείτε το εργαλείο πατήστε εδώ

9 Tip (Πολύ Βασικό)

Πάντα έχουμε ένα μαλακό βουρτσάκι ή ακόμη και οδοντόβουρτσα έτσι ώστε να καθαρίζουμε την καλαμαριέρα όταν βγάλουμε κάποιο καλαμάρι ή σουπιά. Πολλές φορές μένουν επάνω στην καλαμαριέρα μας μελάνια ή βεντουζάκια απο τα πλοκάμια τους με αποτέλεσμα να το καταλαβαίνουν και να μην “χτυπάνε”.

Που και πότε θα τα ψαρέψουμε

 

Οι ιδανικές εποχές για eging είναι συνήθως από μέσα Οκτώβρη μέχρι και τον Μάιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τρώνε στο σκοτείνιασμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα φάνε το βράδυ. Το ίδιο ισχύει και για τις σουπιές με περισσότερες να παίρνουμε τις πρωινές ώρες. Φυσικά σε μερικούς τόπους υπάρχουν τα σουπιοκαλάμαρα που τρώνε και την ημέρα.

Τα καλαμάρια και οι σουπιές το χειμώνα γυαλώνουν, βγαίνουν δηλαδή πολύ έξω στην ακτή.

Θα τα βρούμε παντού, σε σχεδόν όλους τους βυθούς, αλλά οι πιο αποτελεσματικοί βυθοί είναι σε τοποθεσίες με βράχια και φυκιάδες. Μέσα στις φυκιάδες κρύβονται τα καλαμάρια τις περισσότερες φορές.

Τέλος υπάρχουν και τα λιμάνια και οι κάβοι με βαθύτερα νερά με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις από επώνυμες εταιρείες που συνεργαζόμαστε, όπως TrabuccoCrony, Ryobi, Gunki, Rapture, Linea Effe, Pioneer και Sim Engineering.

Προτάσεις:

Set 1
Set Ψαρέματος για Eging (No1) Trabucco

Set 2
Σετ Ψαρέματος Για Eging (No2) TRABUCCO-RAPTURE

Set 3
Καλάμι Calamari Hunter DTD

Μηχανισμός  Arrow XTC

Set 4
Καλάμι Riptide Eging RAPTURE

Μηχανισμός X-Sense Fa TRABUCCO

Να διευκρινίσουμε ότι το άρθρο βασίζεται σε εμπειρίες της ομάδας μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον κανόνα στο ψάρεμα, αφού όλα είναι σχετικά. Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά.

Οι εμπειρίες είναι στη θάλασσα για τον κάθε έναν από εμάς μοναδικές και αξέχαστες… γι’ αυτό βγείτε έξω να το απολαύσετε και να πειραματιστείτε, αλλά και να γεμίσετε με όμορφες εικόνες.

Θα ακολουθήσουν χρήσιμα άρθρα για πολλές τεχνικές ψαρέματος, λεπτομέρειες και tips για κάθε ψάρεμα, όπως στοχευμένες επιλογές τόπων και κατασκευές αρματωσιών…

Μέχρι το επόμενο άρθρο,

σας ευχόμαστε υγεία και καλές θάλασσες!

Αφήστε μια απάντηση