Τεράστιο κεφάλαιο για να εξηγήσουμε αυτή την καταπληκτική τεχνική ψαρέματος του Casting η BeachLedgering, και Surfcasting σε ένα άρθρο…
Πάμε να πάρουμε μια γεύση από αυτή την πολύ αποδοτική τεχνική με την οποία έχουν αλιευτεί μεγάλες τσιπούρες, σαργοί και πολλά άλλα ψάρια.
Το Casting είναι μια τεχνική ψαρέματος που ασκείται παράκτια με βασικό εξοπλισμό το καλάμι με μηχανισμό.
Η συγκεκριμένη τεχνική ξεκίνησε από την Ιταλία με στόχο τις μακρινές βολές ώστε να μεγαλώσει το εύρος της απόστασης ψαρέματος με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα ψάρια στα πιο βαθιά νερά.
Στην κατηγορία του Casting ανήκει το Beach Ledgering και το Surf casting.
Το Beach Ledgering το εξασκούμε σε συνθήκες όπου η θάλασσα είναι ήρεμη ως 3-4 μποφόρ και με λίγο πιο ψιλά εργαλεία (πετονιές, παράμαλο, μάνα) από το casting, ενώ στο Surfcasting από 3-4 μποφόρ και πάνω. Τα ψάρια που θα συναντήσουμε από παραλία και κάβους είναι πολλά.
Μερικά από αυτά είναι κακαρέλος, σαργός, τσιπούρα, μουρμούρα, λαβράκι και συναγρίδα, όπως επίσης πολλά πετρόψαρα χειλούδες, πέρκες, χάνους κ.α.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο βασικός εξοπλισμός για την τεχνική του Casting ή Beach Ledgering και Surf Casting , αποτελείται από:
Σχετικά προϊόντα:
Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…
ΚΑΛΑΜΙ
Το καλάμι που θα χρειαστούμε θα πρέπει να έχει Casting Weight από 20-60gr περίπου για το Casting, και από 80gr και πάνω για το Surfcasting. Για ευνόητους λόγους καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να προσθέσουμε βάρος για παραπάνω μέτρα στην βολή μας λόγω αέρα αλλά και για να στέκεται στο βυθό και να μην ξεσερνει στις συνθήκες με έντονο κυματισμό η ρεύματα, ενώ στο Casting-Beach Ledgering θέλουμε ένα πιο μαλακό ευαίσθητο καλάμι για ήπιες συνθήκες και λιγότερο βάρος από 80gr.
Τι είναι όμως το Casting Weight σε ένα καλάμι;
Το C.W. σε ένα καλάμι δηλώνει το βάρος της αρματωσιάς την οποία μπορεί να πετάξει ένα καλάμι με ασφάλεια χωρίς να προκληθεί ζημιά στον εξοπλισμό μας. Ένα καλάμι παραδείγματος χάρη που μας λέει ότι το casting weight του είναι 20-60gr σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει βάρος από 20 ως 60 γραμμάρια. Αν βάλουμε λιγότερο βάρος το πιο πιθανό θα είναι να μην αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την παραβολικότητα του καλαμιού μας με αποτέλεσμα μια πιο κοντινή βολή. Όμως αν βάλουμε παραπάνω από 60gr μπορεί να του προκαλέσουμε ζημιά.
Άρα θα πρέπει να βάλουμε ένα μολύβι περίπου στα 40gr για να ψαρέψουμε με ασφάλεια αφού θα προστεθεί και το βάρος της αρματωσιάς μας μαζί με το δόλωμα μας.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ειδικά για αρχάριους αλλά και έμπειρους της τεχνικής, οι μηχανισμοί συνήθως που χρησιμοποιούνται είναι σχεδόν μονόδρομος και είναι τύπου σταθερού τυμπάνου (κάθετοι).
Εδώ θα χρειαστούμε για το Casting ένα μηχανισμό μεγέθους από 3000 ως 6000 και για Surf Casting από 6000 ως 14000.
Το μέγεθος του μηχανισμού μας δίνει στο περίπου το μέγεθος και την ποσότητα της πετονιάς που μπορεί να χωρέσει ένας μηχανισμός και κατα συνέπεια το βάρος του το οποίο δεν μας νοιαζει πολυ στην συγκεκριμένη τεχνική, και λέω στο περίπου γιατί υπάρχουν αποκλίσεις ανά κατασκευαστή λόγω της κατασκευής της μπομπίνας τους όπως ρηχή, κοντή, βαθιά κ.τ.λ.
ΠΕΤΟΝΙΑ
Η πετονιά που θα επιλέξουμε θα πρέπει να επιλεγεί με βάση τη μορφολογία και την εποχή.
Τους μήνες με έντονο κυματισμό μπορούμε να ψαρέψουμε με λίγο πιο μεγάλες διαμέτρους 0,35-0,45mm ενώ όταν ψαρεύουμε σε συνθήκες μπουνάτσας τους καλοκαιρινούς μήνες με 0.25-0.30mm
Φυσικά αν έχουμε να κάνουμε με βραχώδη βυθό θα πρέπει να παίξουμε ανάλογα με πιο χοντρές διαμέτρους, όπως θα κάνουμε και με έναν καθαρό βυθό με άμμο οπού εκεί θα παίξουμε με πιο λεπτές διαμέτρους.
ΠΑΡΑΜΑΛΟ
Το παράμαλο μας πρέπει να είναι αόρατο (Fluorocarbon) έτσι ώστε να παρουσιάσουμε όσο γίνεται πιο φυσικά το δόλωμα στο ψάρι χωρίς να το πονηρέψουμε. Το παράμαλο έχει να κάνει με το βαθμό εμπειρίας μας, όπως μπορούμε να καταλάβουμε όσο πιο ψιλή η διάμετρος του τόσο το καλύτερο, όμως πάντα με το ρίσκο να μας το κόψει το ψάρι είτε με την δύναμη του είτε σε κάποιο βράχο. Ενδεικτικά στο Casting χρησιμοποιούμε 20-28mm και στο Surf Casting από 20-32mm
ΜΟΛΥΒΙ
Το μολύβι είπαμε ότι πάντα το επιλέγουμε με βάση την τεχνική, την αρματωσιά και το C.W. του καλαμιού μας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μολυβιών τους οποίους θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο με ονομασία “Αρματωσιές Ψαρέματος” για την κάθε τεχνική.
ΧΑΝΤΡΕΣ – ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ
Οι χάντρες και τα στριφτάρια είναι κομμάτι της αρματωσιάς μας όπως είπαμε και πιο πάνω θα τα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο όμως μπορούμε να αναλύσουμε την πιο κλασική αρματωσιά για αυτές τις τεχνικές, η οποία είναι η εξής σειρά: το μολύβι ελιά το περνάμε στην μάνα, δεύτερο βήμα περνάμε τη λαστιχένια χάντρα μας και μετά δένουμε το στριφτάρι μας. Μετά το στριφτάρι δένουμε το παράμαλο με διάμετρο της επιλογής μας και με μήκος από 30 πόντους ως ένα μέτρο περίπου.
Τη λαστιχένια χάντρα τη χρησιμοποιούμε για προστασία του κόμπου μας από τη βολή. Για να απορροφά τον κραδασμό και για να μην τον φθείρει το μολύβι μας.
Το στριφτάρι το χρησιμοποιούμε για να μην μπλέκει (στριφογυρίζει), το παράμαλο μας και γίνεται κόμπος, αλλά και σαν στοπ για να αφήνει το παράμαλο μας ελεύθερο και να μην καταλήγει το μολύβι στο αγκίστρι μας.
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ
Η επιλογή μας συνήθως για αυτές τις τεχνικές είναι αγκίστρια τύπου παπαγαλέ με οχι μακρί λαιμό (κοτσάνι), για σαργούς, περίπου στα νούμερα 3 και 4 ενώ για μεγαλύτερες τσιπούρες ίσως χρειαστεί να πέσουμε σε νούμερα όπως 1 ως 3 (όσο μειώνεται το νούμερο τόσο μεγαλώνει το αγκίστρι μας).
ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Μάνες, μονοδόλια, φαραώ, αμερικάνος, ακροβάτης, κορδέλα, είναι μερικά από τα πιο ευρέως διαδεδομένα δολώματα με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Για τις βραδινές μας εξορμήσεις θα προτιμήσουμε φαραώ, αμερικάνο και ακροβάτη, όμως θα υπάρξουν και ψάρια που θα προτιμήσουν ακόμα και μονοδόλια ή μάνες.
Την ημέρα που ίσως να υπάρχουν και ψιλά (μικρά) ψάρια συνήθως προτιμάμε σκληρά δολώματα όπως μάνες και μονοδόλια, φυσικά εξαρτάται πάντα με το ψάρεμα που έχουμε στόχο να κάνουμε και τι θα αλιεύσουμε, αφού μπορούμε να ψαρέψουμε με φαραώ και αμερικάνο με καταπληκτικά αποτελέσματα.
ΨΑΡΕΥΤΡΑ
Με τον όρο “Ψαρεύτρα” εννοούμε τον τόπο τον οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε για το ψάρεμα μας.
Στις τσιπούρες αρέσκεται να κυκλοφορούν σε βυθούς με άμμο ή σε πέτρες με τραγάνα όπως επίσης και στις μουρμούρες, ενώ τους σαργούς και κακαρέλους θα τους συναντήσουμε σε βραχώδεις βυθούς.
Φυσικά ο καλύτερος συνδυασμός είναι πάντα ο ανακατεμένος βυθός και οι αποχές (για τις οποίες θα πούμε σε άλλο άρθρο το οποίο θα έχει να κάνει με την τεχνική του Spinnng και του Lrf).
Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι το άρθρο βασίζεται σε εμπειρίες της ομάδας μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον κανόνα στο ψάρεμα, αφού όλα είναι σχετικά. Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά.
Οι εμπειρίες είναι στη θάλασσα για τον κάθε έναν από εμάς μοναδικές και αξέχαστες… γι’ αυτό βγείτε έξω να το απολαύσετε και να πειραματιστείτε, άλλα και να γεμίσετε με όμορφες εικόνες.
Θα ακολουθήσουν χρήσιμα άρθρα για πολλές τεχνικές ψαρέματος, λεπτομέρειες και tips για κάθε ψάρεμα, όπως στοχευμένες επιλογές τόπων και κατασκευές αρματωσιών…
Μέχρι το επόμενο άρθρο σας ευχόμαστε υγεία και καλές θάλασσες!